Sök

Stockholm: Svensk tjänsteexport i världsklass – så stärker vi den

SCC och Stockholms Handelskammare bjuder in till ett lunchseminarium om Sveriges position som forum för internationella tvister, dess betydelse för svensk ekonomi och hur vi kan stärka Sveriges konkurrenskraft.

Datum: 25 januari 2018

Tid: 12.00 - 13.00 (registrering och lunch från 11.30)

Plats: Brunnsgatan 2, Stockholm.

Anmäl dig nu.

 

Stockholm är ett framgångsrikt centrum för internationella tvister. Det senaste året hanterades tvister för till ett värde av 55 miljarder euro av Stockholms Handelskammarens Skiljedomsinstitut.

Det handlar om affärstvister mellan företag från närmare 40 olika länder varje år, eller investerings­tvister mellan stater och företag som berör parter i hela världen.

Men få vet hur stor betydelse skiljedomsverksamheten har för svensk ekonomi och hur den stärker Sveriges konkurrenskraft. Internationella tvister utgör en avancerad tjänsteexport och är en betydelsefull besöksnäring.  De ekonomiska effekterna är betydande. Dessutom bidrar verksamheten till att bygga ett starkt internationellt varumärke präglat av förtroende och kunskap för både för Sverige och Stockholm.

Nu måste Sverige vässa sin konkurrenskraft inom internationell tvistlösning. Många länder och städer tävlar om att nå en position likt den svenska, vilket riskerar att ske på bekostnad av Sveriges fortsatta framgång. Och i Sverige är kunskapen om svensk spetskompetens inom internationell tvistlösningen och dess ekonomiska betydelse alldeles för låg.

Det vill Handelskammare ändra på. Därför och släpper vi nu rapporten Tvister säljer Sverige.

Det är dags att agera nu. Med små förändringar, som vi tror måste börja i Regeringskansliet, kan vi se till att internationellt skiljeförfarande fortsätter vara en stark svensk exportprodukt också om tio år.

Medverkande:

Anders Johnson, författare till rapporten

Statssekreterare Oscar Stenström, Utrikesdepartementet

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentet

Rättssakkunnig Erik Sterner, Justitiedepartementet

Advokat Kristoffer Löf, partner, Mannheimer Swartling Advokatbyrå

Generalsekreterare Annette Magnusson, Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut

 

 Moderator:

Chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare