Sök

Studenterna själva berättar om ICAL-programmet

Masterprogrammet International Commercial Arbitration Law (ICAL) vid Juridiska fakulteten, Stockholms universitet, är ett av de ledande masterprogrammen med inriktning mot skiljemannarätt. Programmet lockar varje år internationella studenter med varierande bakgrund. Två av studenterna som blivit antagna i år är Hui Wang (Michael) och Evelyn Kachaje.

Likt många av studenterna som går programmet har båda erfarenhet av att studera och jobba i flertalet länder. Evelyn Kachaje växte upp i Malawi och gick sedan college i Toronto, Kanada. Hon har även avslutat en J.D vid Harvard Law School. Hon fortsatte sin karriär med att jobba ett år som biträdande jurist hos advokatbyrån Clifford Change i New York. Hui Wang (Michael) är ursprungligen från Shanghai, Kina, men har studerat både i Hong Kong, Prag och USA. Nu har han påbörjat sina doktorandstudier vid the East China University of Political Science and Law i Shanghai.

Varför de valde Stockholm och ICAL-programmet

Båda fick stipendium för programmet; Evelyn fick Stockholm Universitets eget stipendium. Michael fick ett stipendium avsatt för kinesiska studenter, sponsrat av de tre advokatbyråerna Mannheimer Swartling, Vinge och Gernandt & Danielsson.

Michaels intresse för skiljeförfarande grundar sig i hans tidigare utbildning. Han har forskat på ämnet och har ambitioner att fortsätta fördjupa sig i ämnet, bland annat genom att läsa ICAL-programmet: ”Skiljeförfarande blir mer och mer viktigt i Kina..”//”Fler kinesiska företag vill investera utanför landet och ett av problemen de kan stöta på är om det uppstår en tvist… jag tror att skiljeförfarande är en bra lösning i det fallet.

För Evelyn var det huvudsakligen hennes intresse av internationell rätt som gjorde att hon sökte sig till ICAL-programmet i Stockholm. Hon, precis som Michel, betonar att Stockholms rykte att vara ett välkänt och berömt säte för modernt skiljeförfarande också var en anledning.

”Jag tänker att en av de få områdena där du kan jobba med internationell rätt och samtidigt arbeta med olika länder är inom internationellt skiljeförfarande.”//”…jag började söka efter ett ämne att specialisera mig inom och sökte mig till program inom internationellt skiljeförfarande. Stockholms program kom upp som en av de mest respekterade och kända utbildningarna.”

Programmet och framtiden

En typisk vecka på ICAL-programmet består av föreläsningar och diskussioner kring de största och mest aktuella fallen. Varje vecka har fokus på ett visst område inom ämnet, på desskonkreta och praktiska detaljer och även hur man kan se på det med ett bredare perspektiv. Mångfalden bland studenterna, både deras bakgrund och juridiska erfarenheter ser både Evelyn och Michael som en stor fördel under diskussionerna. Michael: ”Jag tror verkligen att det är värdefullt”…”Skiljeförfarande är en global tvistlösningsmetod och vi bör därför inte bara fokusera på våra egna jurisdiktioner”.

Efter ICAL-programmet planerar Michael att återvända till Shanghai och avsluta sin doktorand-utbildning och tror att hans framtida karriär kommer att vara inom skiljeförfarande. Evelyn däremot är öppen för att gå tillbaka och jobba på en advokatbyrå, men är särskilt intresserad av att jobba på ett institut.

Sedan de kom till Stockholm har de fokuserat på att lära känna sin klass, men även passat på att resa runt en del i norra och centrala Europa, då Stockholm har nära till flera intressanta resmål. Båda två ser Stockholm som en trevlig, vacker och internationell stad. Evelyn: ”Jag bor på Lidingö, varje morgon måste jag korsa bron för att komma hem och det är så vackert med allt vatten, byggnaderna och båtarna.” Hon fortsätter ”…dessutom är Stockholm väldigt internationellt. Överallt hör jag personer från Afrika och USA. Det känns aldrig som att du är den enda internationella personen här. Jag tycker att det är coolt.”

Fakta – ICAL programmet Stockholms universitet 2016:

Läs mer om ICAL programmet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här