Sök

Svenskt skiljeförfarande under lupp på SCC:s Branschkväll

Årets Branschkväll bjöd på mingel och intressanta insikter från internationella aktörer om hur svenskt skiljeförfarande uppfattas utanför Sverige.

SCC:s Branschkväll är sedan ett par år en mötesplats för personer verksamma inom skiljeförfarande och den juridiska sektorn, och signalerar en start på det nya året. SCC:s generalsekreterare Annette Magnusson välkomnade gästerna med en kort sammanfattning av året som gått och en uppdatering om aktuella frågor och de många event som kommer att äga rum i Stockholm under det kommande året.

Kvällens paneldeltagare var inbjudna att tala om svenskt skiljeförfarande och hur det uppfattas från ett utifrånperspektiv; ett ämne som hoppades kunna både inspirera samt generera idéer om hur man kan få skiljeförfarande i Sverige att bli ännu bättre. Panelen bestod av Erica Stein, Special Counsel på Dechert LLP i Paris, Tatyana Slipchuk, Partner, Sayenko Kharenko i Kiev, Fredrik Ringquist, Partner, Mannheimer Swartling i Moskva, och Gisele Stephens-Chu, Senior Associate på Freshfields i Paris, och modererades av docent och SCC:s Vice ordförande Patricia Shaughnessy.

Panelen kunde alla enas om att svenskt skiljeförfarande vilar på en stark grund, och att Sverige ses som ett neutralt, utvecklat och skiljedomsvänligt forum. De framhöll också att Sverige måste fortsätta att förbättra och förnya sig för att behålla sin position på den globala skiljedomsarenan. Till exempel konstaterade en av paneldeltagarna att Sveriges rättsgemenskap bör sträva efter till att bli ännu mer internationellt inriktat, med advokater som är kvalificerade och erfarna inom flera jurisdiktioner.

Över lag sammanfaller flera av de mest framträdande punkterna som lades fram av panelen denna kväll med frågor som redan tagits upp i olika instanser och av olika initiativ, och bekräftar vikten av ett fortsatt arbete inom dessa områden.

 

Foto: Björn Leijon

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här