Möjliggörande av hållbara investeringar

Den 12 maj 2017 samlades energipolicyexperter och statligt utsända representanter på International Energy Charter Forum i Bryssel. Syftet var att möjliggöra investeringar inom hållbar utveckling för att kunna infria löften från Parisavtalet och de hållbara utvecklingsmålen.

Eventet hölls i sekretariatets nya huvudkontor i Bryssel. I publiken fanns över hundra deltagare som lyssnade på talare som delade med sig av deras insikter om vikten av en stabil och långsiktig energipolitik, på såväl nationell som regional nivå.

SCC:s generalsekreterare Annette Magnusson betonade i sitt öppningsanförande att Energy Charter Treaty representerar ett viktigt regelverk för att uppmuntra hållbara energiinvesteringar. Hon nämnde också att det i Sverige förs diskussioner kring att införa lagar gällande målen för utsläppsminskning.

Rachel Kyte som är VD för det globala initiativet Sustainable Energy for All (SE4ALL), satte ribban för konferensen med hennes Keynote-presentation som understrykte att det inte råder någon brist på kapital till att uppnå hållbar energi för alla människor. Vidare nämnde hon att trenden har varit positiv i ett antal länder, exempelvis i Indien där el från solpaneler i ett aktuellt anbud var billigare än el från fossila källor.

Slutligen presenterade SCC:s kommunikationsansvarige Sukma Dwi Andrina Stockholm Treaty Lab Prize. Ett pris där SCC, genom en innovationstävling, vill bidra till bättre politiska åtgärder för att uppmuntra hållbara investeringar.

SCC har samarbetat med Energy Charter Secretariat vid ett flertal tidigare konferenser, exempelvis på Stockholm Energy Charter Forum där SCC var värd.

Här kan du se en presentation av alla talare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här