SCC Centennial: Filmpremiär – The Quiet Triumph

I förra veckan premiärvisades dokumentärfilmen "The Quiet Triumph: How Arbitration Changed the World” i samband med firandet av SCC:s hundraårsjubileum. Nära 700 gäster från hela världen hade samlats på Biograf Rigoletto för att gå på premiären.

I sitt tal till publiken innan visningen presenterade den svenska dokumentärfilmaren Martin Borgs filmen och dess okända hjältar. "Varför göra en film om skiljeförfarande?" frågade han. "Frågan är svaret. Varför gör du det du gör?", fortsatte han, syftande på en fråga som behandlas i filmen.

SCC:s generalsekreterare Annette Magnusson berättade om bakgrunden till filmprojektet, ett arbete som inleddes 2013: "Varje film börjar med en historia som måste berättas, och denna historia började med SCC:s hundraårsjubileum men växte snabbt till något mycket större. Detta eftersom historien om internationellt skiljeförfarande i Sverige och vid SCC är en återspegling av en mycket större berättelse."

Filmen beskriver det internationella skiljeförfarandets historia, med fokus på fred och internationell handel. Den porträtterar också den välkända svenska skiljemannen Gunnar Lagergren, som ledde förhandlingarna i Iran-USA Claims Tribunal, och i Taba-målet mellan Israel och Egypten. Lagergrens änka medverkar i filmen, liksom skiljedomsexperter från Kina, Ryssland, USA och Sverige.

Responsen från publiken var mycket positiv. En gäst utbrast: "Ni har gjort området för skiljeförfarande och fred en stor tjänst. Er berättelse ökar tilltron till civilisationen". Andra beskrev filmen som "inspirerande", "aktuell" och "underbar".

"The Quiet Triumph" kommer inom kort att göras tillgänglig för en större publik över hela världen.

Läs GAR:s recension här

Läs Svenska Dagbladets recension

Se teasers här:

Teaser #1

Teaser #2

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här