Studenter med globala ambitioner inom Investment Treaty Arbitration

Kareem Sallam och Gina Shuanghui Wu är två av de antagna till årets mastersprogram i Investment Treaty Arbitration på Uppsala Universitet. Här berättar de om hur det är att studera programmet och om sitt intresse för skiljeförfarande.

Mastersprogrammet Investment Treaty Arbitration är en ettårig utbildning som lockar studenter från hela världen. Årets klass består av 18 studenter från 13 olika länder. En av studenterna, Kareem Sallam, arbetar som domare i Egypten, Alexandria. Han har arbetat där i två år och har nu tagit en paus i sin anställning för att studera i Uppsala. Han menar att skiljeförfarande är ett trevligare sätt att lösa tvister på. "Man kommer överens om hur konflikten ska lösas medan det fortfarande är bra mellan parterna... man löser tvisten på ett vänligare sätt, och bråkar inte på samma sätt som i domstol".

En annan student är Gina Shuanghui Wu från Kina. Efter att ha avslutat sin master i civil- och handelsrätt, var hon statlig tjänsteman inom beskattning och inkomster i Kina. Senare jobbade hon som chef för utländska investeringar och finansiella projekt på kapitalmarknaden

Hon blev intresserad av internationella investeringar inom skiljeförfarande efter att ha sett hur tveksamma investerare och aktieägare var när de skulle göra affärer utanför Kina. Hon menar att när affärsmän i Kina ska göra gränsöverskridande investeringar går den mesta tiden åt att kontrollera affärens risker.

Utbildningen och framtiden

På frågan varför hon ville studera programmet, säger Gina: "Ett år är perfekt för att studera ett så specifikt område som investeringsrelaterat skiljeförfarande. Och det är bättre än att studera endast skiljeförfarande". Hon understryker också hur uppgifterna de arbetar med på universitetet är anpassade till verkligheten, vilket motiverar henne i studierna. "Jag tycker att att programmet är bättre än förväntat".

Kareem sökte till programmet eftersom han alltid varit intresserad av investeringsrelaterat skiljeförfarande. Han har märkt av en ökning av tvister  i Egypten på senare tid, och även noterat att Egypten vanligtvis förlorar målen mot andra länder och investerare. Han vill därför lära sig mer om området så att han kan hjälpa investerare i sitt hemland. I framtiden vill Gina arbeta i Europa med investeringsprojekt mellan europeiska länder och Kina, och därmed lära sig mer om det europeiska arbetssättet. När hon flyttar tillbaka till Kina skulle dessa kunskaper göra det möjligt för henne att hjälpa affärsmän i hemlandet i sina investeringar utomlands.

Båda är överens om att studierna tar upp det mesta av deras tid, men Gina försöker att träna ett par gånger per vecka. Kareem tycker om att resa på sin lediga tid. Gina uppskattar Uppsalas studentliv, som hon tycker är mycket välorganiserat med nationerna som har sina egna gym och uteställen. Kareem lyfter fram den internationella stämningen i Uppsala, med studenter från hela världen, och tillägger; "Människor här är riktigt trevliga och välkomnande".

Läs mer om programmet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här