Skiljedomsverksamhet bidrar med över 9 miljarder till svensk ekonomi varje år

Skiljedomsverksamheten ger en ekonomisk stimulanseffekt på 9 miljarder kronor per år. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

– Vi ser nu att internationella tvister utgör en avancerad tjänsteexport och är en betydelsefull besöksnäring, säger Annette Magnusson, Generalsekreterare för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

Rapporten Tvister säljer Sverige visar att Stockholms Handelskammarens Skiljedomsinstitut årligen hanterar tvister till ett värde av 55 miljarder euro.

– Det handlar om affärstvister mellan företag från närmare 40 olika länder varje år, eller investerings­tvister mellan stater och företag som berör parter i hela världen.

I rapporten analyseras även skiljedomsverksamheten betydelse för svensk ekonomi och hur den stärker Sveriges konkurrenskraft.

Sammantaget finns en ekonomisk stimulanseffekt på 9 miljarder kronor per år från tvister som avgörs i Stockholm.

 Det är betydande ekonomiska värden som tillförs Stockholm och Sverige. Det måste vi slå vakt om eftersom många andra länder och städer tävlar om att nå en position likt den svenska, vilket riskerar att ske på bekostnad av Sveriges fortsatta framgång om vi inte vässar vår konkurrenskraft, säger Annette Magnusson.

För att stärka Sveriges position gentemot omvärlden gällande skiljedomsverksamhet vill Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut se följande förändringar:

Ladda ner och läs hela rapporten Tvister säljer Sverige.

VQ har skrivit om evenemanget här.

Svenska Dagbladet har skrivit om rapporten här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här