Kollage av bilder - panel, DJ och mingel

Young Arbitrators Sweden firar 15 år

Under hösten 2018 har Young Arbitrators Sweden (YAS) firat sitt 15-årsjubileum, reflekterat över tiden som gått och utformat planer för framtiden.

Föreningen för yngre svenska jurister inom skiljeförfarande grundades 2003 av Fredrik Norburg. Dess 15-årsjubileum firades nyligen med födelsedagskalas organiserat av Hannes Snellman där gästerna bjöds på DJ, födelsedagstårta och ett tal av Kristoffer Löf (Mannheimer Swartling), tidigare ordförande i föreningen. Kristoffer Löf framhöll den viktiga roll YAS spelat i att bredda den svenska skiljedomsmarknaden samt lyfte fram enskilda medlemmar som genom åren bidragit med särskilt framgångsrika initiativ.

Födelsedagsfirandet hade inletts redan i samband med YAS årliga Skiljeförfarandedag som gick av stapeln den 25 oktober 2018. Skiljeförfarandedagen inkluderade en panel bestående av samtliga tidigare styrelseordförande i YAS, modererad av nuvarande ordföranden Kristina Ljungström (Norburg & Scherp). Det välbesökta eventet inkluderade även föreläsningar och paneler på andra högintressanta ämnen.

”YAS har utvecklats otroligt mycket över de senaste 15 åren. Vi har just nu 700 medlemmar och vi håller omkring 15 individuella event varje år, där några av dessa omfattar flera tillfällen, till exempel YAS grundkurs i skiljeförfarande och YAS lunchklubb. Lunchklubben engagerar omkring 100 medlemmar i Stockholm och Göteborg på månadsbasis”, säger Kristina Ljungström. ”YAS styrka ligger dock inte i det stora antalet medlemmar, utan i det stora engagemanget hos våra medlemmar, vår styrelse, lokalkommittén i YAS West som leds av Annica Börjesson på MAQS, samt YAS Advisory Board. Den svenska skiljeförfarandecommunityn är väldigt aktiv och vi är stolta över YAS förmåga att agera snabbt och flexibelt vid planering av event och implementering av idéer från enskilda medlemmar.”

YAS senaste initiativ är Nordic Arbitration Day (NAD) som går av stapeln den 17-18 januari 2019, ett samarrangemang mellan yngreföreningarna i Norden som syftar till att föra de nordiska skiljedomsmarknaderna närmare varandra. YAS räknar med att omkring 300 delegater kommer att sammanstråla i Stockholm i januari för att delta i den första återkommande Nordic Arbitration Day. Konferensprogrammet inkluderar ett brett spektrum av ämnen och talare från såväl Norden som andra jurisdiktioner.

Gällande planerna för framtiden säger Kristina Ljungström: ”YAS kommer att fortsätta med att tillhandahålla sina medlemmar konferenser, utbildningar och en plattform för nätverkande samt arbeta för att främja Sverige som skiljedomsland. För att kunna uppfylla detta syfte på ett ännu mer effektivt sätt kommer vi i början av 2019 att lansera en ny hemsida tillsammans med ett nytt system för att administrera medlemskap och event.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här