Nina Lagergren 1921-2019

Nina Lagergren har gått bort i en ålder av 98 år. Hon efterlämnar barn, barnbarn och barnbarnsbarn och en stor beundrarskara över hela världen.

En fin sensommardag för snart fem år sedan ringde telefonen och en klar och tydlig röst i ändra änden sa: ”Hej, det är Nina Lagergren”.  Det var ett överraskande samtal som hade sitt ursprung i ett brev jag skrivit till henne ett par veckor tidigare efter att ha lyssnat på Sommar i P1.

Resultatet av Ninas nyfikenhet på brevskrivaren blev flera möten, en film och en bok. Tillsammans pratade vi om krigets fasor, om möjligheten att välja fredlig konfliktlösning framför våldet, och hur hon arbetat sida vid sida med sin make Gunnar Lagergren kring viktiga värden.  Nina var engagerad, närvarande och entusiastisk. Hon bjöd generöst på sig själv, sina erfarenheter och sina minnen. Och som hon gjorde det.  En eftertänksam naturbegåvning framför kameran, kärleksfullt coachad av barn och barnbarn.

På premiären av filmen The Quiet Triumph i januari 2017 var Nina en självklar huvudperson, både på röda mattan och på den efterföljande festen med närmare 700 gäster från hela världen. I snyggaste klarblå galaklänningen, med glittrande ögon och omgiven av sina närmaste stal hon showen.  Många var de som efter festen uttryckte sin tacksamhet och förundran över att helt enkelt ha fått vistats i samma lokal som Nina Lagergren.  Sådan var hennes lyskraft.

Nina åstadkom enastående saker under sitt långa liv. Hon är ett inspirerande föredöme i arbetet för medmänsklighet och i att göra skillnad. Allt i sin älskade bror Raoul Wallenbergs anda.

Att få lära känna Nina var ett stort privilegium för alla oss som under en kort men intensiv period fick chans att arbeta med henne efter samtalet den där sensommardagen 2014. 

Nina lämnar oss med minnet av hennes oemotståndliga personlighet. Få människor utstrålar en sådan kraft. Hennes outsinliga nyfikenhet, hennes mod och glimt i ögat.  Hur alla som kom i hennes närvaro tycktes omfamnas av hennes livsglädje och optimism – trots allt det svåra. På varje bild med Nina Lagergren ler människor runtomkring henne. Det är inte en slump.

Att en person som Nina Lagergren gästar jordelivet är något att vara djupt tacksam över. Den positiva energi hon så generöst delade med sig av och de värden hon så outtröttligt kommunicerade kommer att bära långt in i framtiden.

 

Annette Magnusson

Generalsekreterare

 

Se filmen The Quiet Triumph  här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här