Nya lagen om skiljeförfarande träder i kraft

Den nya lagen om skiljeförfarande träder i kraft den 1 mars 2019, och gäller för skiljeförfaranden med säte i Sverige som inleds efter det datumet. Den nya lagen är resultatet av nästan fem års arbete för att uppdatera 1999 års skiljeförfarandelag.

Ändringarna i den nya lagen är förhållandevis små, med det huvudsakliga syftet att modernisera och effektivisera den nuvarande lagen.

”Den nya lagen om skiljeförfarande ser till att Sverige behåller sin plats inom internationell tvistlösning, som en skiljedomsvänlig jurisdiktion lättillgänglig för utländska parter. Lagstiftningen är i linje med internationella trender och kommer att främja tillväxt och utveckling av internationellt skiljeförfarande i Stockholm”, säger SCC:s generalsekreterare Annette Magnusson i en kommentar.

Bland nyheterna i den reviderade lagen finns följande:

Den nya Lagen om Skiljeförfarande träder i kraft den 1 mars 2019, och gäller för skiljeförfaranden med säte i Sverige som inleds efter det datumet.

En diskussion av förändringarna i den nya lagen finns att läsa i Patricia Shaugnessys post på Kluwer Arbitration Blog (English). För mer djupgående information om lagstiftningsprocessen som ledde till den nya lagstiftningen, läs här.

SCC kommer snart att publicera engelska och ryska översättningar av lagen.

 

SAVE THE DATE: Den 20 maj 2019 organiserar SCC och Swedish Arbitration Association en halvdagskonferens för att diskutera den nya skiljeförfarandelagen och det senaste inom svensk praxis. Läs mer om eventet här. (English)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och våra eventutskick här